EU-jura og nationale interesser

Af Michael Böss 37

I den forløbne uge er Margrethe Vestager blevet beskrevet i flere tyske aviser som en ”folkeheltinde”. Bag det – i en hjemlig kontekst – overraskende prædikat ligger det ry, hun på kort tid har formået at skabe sig som EU’s modige, vittige og veltalende konkurrencekommissær. Med sin offensiv mod store multinationale koncerner som Google, Microsoft og Apple ser hun ud til at kæmpe for sager med folkelig appel. Derved kan hun også være med til at finde den ”formel”, som EU har brug for i sin aktuelle troværdighedskrise, siges det. Men jeg tvivler alligevel på, at EU kan overleve alene på konkurrencejura. For verden ser ofte anderledes ud fra Bruxelles end – lad os sige Lemvig.

I onsdags besluttede det irske parlament at bakke op om regeringens appel af EU-Kommissionens dom i sagen om Apple, hvis to ”irske” selskaber har undladt at betale skat for 13 milliarder euro. Selv om det er sket ud fra en aftale, der er fuldt lovlig i Irland, mener kommissionen, at der har været tale om ulovlig statsstøtte i forhold til EU-lov. Den irske regering fremhæver, at statens skattemyndighed kun kan opkræve skatter af den profit, multinationale selskaber skaber i Irland. Da de to selskaber formelt set ikke ”residerer” i Irland, men har hovedkvarter i USA, er de derfor ikke skattepligtige i Irland. Regeringen vil i sin appelsag desuden argumentere for, at EU blander sig i Irlands suveræne ret til at føre en skattepolitik, som har været bærende for landets økonomiske udvikling siden begyndelsen af 1960’erne.

I årtier var denne model ikke noget problem for resten af Europa. Men i dag, hvor stater indgår i en benhård konkurrence med hinanden om udenlandske investeringer, anses det for konkurrenceforvridende, at Irland på den måde har fungeret som skattely for multinationale selskaber. EU står derfor med en vindersag, der har potentiale til at styrke EU’s renommé: Nu viser unionen endelig, hvad den er til! Alligevel bør man være varsom med at tro, at en rigoristisk konkurrencejura under alle omstændigheder vil nyde folkelig forståelse.

I øjeblikket er der en anden sag på vej fra Vestager. Den er knap så folkelig. Den handler om den danske stats redning af Vestjysk Bank i 2012. I den sag vil EU-Kommissionen hævde, at statens aktieopkøb forvred konkurrencen på markedet. I Vestjylland vil mange dog være af den opfattelse, at den sikrede et pengeinstitut, som var vigtig for den regionale udvikling. Den anerkendte bankekspert Lars Krull har over for Berlingske udtalt, at der har været stor forståelse på markedet for statens redningsmetode. Og i virkelighedens verden kan man måske ligefrem sige, at redningen sikrede en fortsat konkurrence på et marked, som i stigende grad domineres af store banker. Det synspunkt er der formentlig stor folkelig forståelse for. Man skal derfor ikke tro, at det til enhver tid er en folkelig sag at sætte jura over politik.

37 kommentarer RSS

 1. Af Finn Bjerrehave

  -

  EU jura, det gælder også for de ulovlige PSO afgifter som Danmark fortsat opkræver, endda i ny sløret el-regning.
  Vores tidligere nye digitale elregning , blev ændret 1-04-2016, således den ulovlige PSO afgift stadig kan opkræves i ny sløret regningsform.
  Venstre ved vi snyder.Finn Vig

 2. Af Niels Larsen

  -

  EU overlever ikke.

  For i befolkningernes øjne har EU fejlet i den aller-allervigtigste sag: folkevandringstsunamien.

  KUN ved en total afvisning af at modtage flere muslimer/afrikanere har EU en overlevelseschance.

 3. Af Claus T.

  -

  Gad egentlig vide, hvordan Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har tænkt sig at håndtere international skattesvindel og -unddragelse uden EU og Europol?

  Forestiller de tre partier sig, at Danmark alene skal sætte Apple på plads?

 4. Af Javier Martinez

  -

  “. Den anerkendte bankekspert Lars Krull har over for Berlingske udtalt, at der har været stor forståelse på markedet for statens redningsmetode”

  🙂 Naturligvis, for aktionærernes penge blev reddet af staten, og som ellers ville have været værdiløse…Et spørgsmål om interesser..Og banksektoren er naturligvis altid glad og tilfreds når det bliver små borgernes skattekroner der bruges til at betale for deres fup og svindel og generel udspekuleret uduelighed..

  At vestager-liberalist som hun er-er blevet forkvinde for økonomisk justits i EU, er jo simpelthen så latterligt et postulat at enhver Dansker står op og bukker ærbødigst over for andre EU borgere der ikke kender Vestagers og hendes mange personlige former for tilragelse og penge kriminalitet(baby børnepensioner, ministerpensioner, mv mv.)..Hun skal være glad for at hun er ukendt i EU regi, I Danmark ved vi nemlig bedre..En smædekampagne og oplysningskampagne burde straks startes af vores EU politikere om hende. Vestager er en købt spiller af industrien, lumsk som ind i satan, ligesom enhver anden Radikal.

 5. Af Javier Martinez

  -

  “. Den anerkendte bankekspert Lars Krull har over for Berlingske udtalt, at der har været stor forståelse på markedet for statens redningsmetode”

  🙂 Naturligvis, for aktionærernes penge blev reddet af staten, og som ellers ville have været værdiløse…Et spørgsmål om interesser..Og banksektoren er naturligvis altid glad og tilfreds når det bliver små borgernes skattekroner der bruges til at betale for deres fup og svindel og generel udspekuleret uduelighed..

  At vestager-liberalist som hun er-er blevet forkvinde for økonomisk justits i EU, er jo simpelthen så latterligt et postulat at enhver Dansker står op og bukker ærbødigst over for andre EU borgere der ikke kender Vestagers og hendes mange personlige former for tilragelse og penge kriminalitet(baby børnepensioner, ministerpensioner, mv mv.)..Hun skal være glad for at hun er ukendt i EU regi, I Danmark ved vi nemlig bedre..En smædekampagne og oplysningskampagne burde straks startes af vores EU politikere om hende. Vestager er en købt spiller af industrien, lumsk som ind i s atan, ligesom enhver anden Radikal…

 6. Af Krister Meyersahm

  -

  Den irske regering fremhæver, at statens skattemyndighed kun kan opkræve skatter af den profit, multinationale selskaber skaber i Irland og videre; EU blander sig i Irlands suveræne ret til at føre en skattepolitik, oplyser MB.

  Netop og sådan er det også i Danmark – alene folketinget har ret til at bestemme over skatteudskrivningen, det bestemmer Grundloven. Ingen – heller ikke EU, kan tvinge Danmark til at udskrive andre skatter end et folketingsflertal har bestemt om.

  EU-konstruktørerne har overset, at medlemslandene har deres ubrydelige grundlove som ikke bare kan overløbes. Hermed er vi tilbage ved et gammelt standpunkt som undertegnede har hævdet i årtier – det overstatslige samarbejde er en juridisk umulighed. Tilbage til det mellemstatslige spor, tak.

 7. Af Uffe Staulund

  -

  Man kan spørge: Hvad har Irland haft ud af det?
  Det har været almindeligt, at store multinationale firmaer har haft “pengeopsamling” i Irland.

  Er det fordi Irerne er flinkere eller dummer end resten af EU?
  Det kan næppe være den katolske kirkes skyld.

 8. Af Gert Olesen

  -

  Hvis man kender til den VIRKELIGHED som præsenteres af netaviser som snaphanen og den korte avis, så véd man udmærket at EU er et livsfarligt utopisk og totalitært projekt, som via fjernstyring har udhulet og undergravet de nationale og lokale demokratier i hele Europa. Se videofilmen THE CALAIS JUNGLE, CAMP OF SAINTS, se kortfilmen BREAK EUROPE om hvordan frau merkel er ved at smadre Europas økonomi, fred og civilisation. Se hvordan hærskarer af migranter går til angreb på alt og alle.

 9. Af Gert Olesen

  -

  Hvis man kender til den VIRKELIGHED som præsenteres af netaviser som snaphanen og den korte avis, så véd man udmærket at EU er et livsfarligt utopisk og totalitært projekt, som via fjernstyring og korruption har udhulet og undergravet de nationale og lokale demokratier i hele Europa. Se videofilmen THE CALAIS JUNGLE, CAMP OF SAINTS, se kortfilmen BREAK EUROPE om hvordan frau merkel er ved at smadre Europas økonomi, fred og civilisation. Se hvordan store flokke af migranter går til angreb på alt og alle. Og ingen juridiske teorier hjælper ofrene.

 10. Af Claus T.

  -

  @Uffe Staulund

  Apple-sagen drejer sig om, at selskabet har forhandlet den irske selskabsskat på 12,5 % ned til 0,005 %!
  EU-kommissionen har så afgjort, at der her var tale om ulovlig statsstøtte, og at Apple skal betale selskabsskat til Irland op til de 12,5 %. Det giver en efterbetaling på 97 mia. kr.
  Havde det været i Danmark, hvor selskabsskatten er på 23 %, ville efterbetalingen skulle være næsten det dobbelte.

  Du spørger, hvad Irland så får ud af det? Ja, de får et antal arbejdspladser, som Apple har lagt i landet for at få status som europæisk hovedkvarter for Irland. Og milliardregningen betales af de andre EU-lande – og af Apples konkurrenter.

 11. Af Ib jensen

  -

  DØD er konsekvensen af Venstres politik, proklamerer Jens Rohde fra R. Jens rodehoved er vældig bekymret for migranters velbefindende. At diverse partiers nedskæringspolitik på velfærds- og sundhedsområderne allerede længe har sendt DØD og ELENDIGHED ind i tusinder af danske hjem, har aldrig bekymret JR eller R. At Borgens indvandringspolitik, familie- og skilsmissepolitik og krigspolitik også har sendt SORG, DØD OG ELENDIGHED ind i utallige danske familier, har heller aldrig generet JR og R.

 12. Af Ib jensen

  -

  DØD er konsekvensen af Venstres politik, proklamerer Jens Rohde fra de Radikale. Jens rodehoved er vældig bekymret for migranters velbefindende. At diverse partiers nedskæringspolitik på velfærds- og sundhedsområderne allerede længe har sendt DØD og ELENDIGHED ind i tusinder af danske hjem, har aldrig bekymret JR eller R. At Borgens indvandringspolitik, familie- og skilsmissepolitik og krigspolitik også har sendt SORG, DØD OG ELENDIGHED ind i utallige danske familier, har heller aldrig generet JR og R.

 13. Af Ib jensen

  -

  Er serveren nede?

 14. Af Ole hansen

  -

  Juridiske krumspring og spidsfindigheder kan bruges til at fortolke næsten enhver lovtekst efter behag. Og når “publikum” så befinder sig hundredvis af kilometer væk fra ens luksuriøse kontorbygninger mv., så ender det nemt med at virkeligheden og publikums problemer og rettigheder glemmes og bliver til noget med teorier, tågede forestillinger og bureaukraternes egen interesser. F.eks. har EU-regler smadret/nedlukket adskellige firmaer og foretagender, med tab af tusindvis af arbejdspladser. Danske togfabrikker, skibsværfter, landbrugsfirmaer, vognmandsfirmaer og meget mere er krakket og forsvundet, på grund af stupide direktiver og regler der ikke tog hensyn til lokale danske interesser. Og nu er EU, merkel, løkke og de radikale osv. kommet så langt ud i rødfascistisk fantasteri, at de så at sige har pålagt nationalstaterne at begå kollektivt selvmord. Via modtagelsen af millioner og atter millioner af migranter. Op til omkring EN HALV MILLIARD indenfor få år. En politik der lægger op til død og terror og et Europa i flammer. Se den korte og snaph.

 15. Af Uffe Staulund

  -

  @ Claus T,

  Tak for din forklaring, men sådan som jeg opfatter det, så er det den Irske stat, som er skurken.

  Det er ikke de amerikanske firmaer, de benytter sig bare Irlands generøsitet.
  De billige øl som sælges ved den Tyske grænse, er med til at ødelægge skattegrundlaget i Danmark.

  Tror du at Vestager går i flæsket på Carlsberg?

 16. Af Thomas Jensen

  -

  Citat Krister Meyersahm: “Tilbage til det mellemstatslige spor, tak.”

  Du vil altså foretrække en model, hvor der overhovedet ingen er til at kontrollere de multinationale selskaber? En model hvor det ALTID er laveste fællesnævner, der “vinder”, simpelthen fordi det er billigst?

  Citat Uffe Staulund: “De billige øl som sælges ved den Tyske grænse, er med til at ødelægge skattegrundlaget i Danmark. Tror du at Vestager går i flæsket på Carlsberg?”

  De billige øl ved den tyske grænse er billige fordi den tyske stat ikke pålægger så mange afgifter på øl som den danske. Jeg tvivler faktisk på, at Carlsberg vinder noget ved det arrangement.

  Staterne imellem er der en fordel i at have de laveste afgifter. Det medfører øget grænsehandel. Det er jo bare endnu et eksempel på det dilemma, EU forsøger at løse: Europa som helhed får det bedre af at have en vis samordning af reglerne. Men den enkelte stat kan have en privat fordel i at have lave toldafgifter, ringe miljøregler, dårlige arbejdsmarkedsvilkår eller en “fleksibel” selskabsskat.

  Men det “glemmer” vi bare når vi snakker EU. Vi skal have vores nationale selvbestemmelsesret, og irerne (for eksempel) skal have deres. Så kan vi træffe beslutninger på deres bekostning og de kan træffe beslutninger på vores. Det system ER da meget bedre, synes du ikke?

 17. Af Uffe Staulund

  -

  @ Thomas Jensen,

  Selvfølgelig tjener Carlsberg noget på at sælge øl ved grænsen, eller gjorde de det ikke.

  Vil du være mere tryg ved at det var EU, som satte dagsordenen i Danmark.
  Der er brug for konkurrence, og også imellem EU landene.

  EU har vist sin manglende handlekraft, og er kun et ekstremt stort og dyrt bureaukrati.

 18. Af Anders Sørensen

  -

  Kan man få EU kommisionen til at underkende den danske skattepolitik, fordi den stiller danske erhvervsaktive i det private ualmindeligt dårligt, når de skal trælle for de andre 2/3 af befolkningen, som lever af det offentlige?

 19. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt apropos . . . . EU-jura og nationale interesser . . . hvis et land (feks Danmark) er medlem af EU, har Danmark selvsagt også overgivet suverænitet til EU. Dette gælder lovgivende- udøvende- og dømmende magt. I så tilfælde er Grundloven – på langt de fleste områder – idag total irrelevant! Måske lige undtaget bestemmelser om monarkiet, udskrivning af valg, dronningerunde, o.lign.

 20. Af bent andersen

  -

  Grundloven bliver ikke irrelevant af at diverse kliker pisser på den. Bortset fra det så invaderes Europa i denne tid. Man skal vist være en slem ignorant for at være ligeglad med det. Se de film der dokumenterer den uhyggelige og skrækkelige trussel sydfra. THE CALAIS JUNGLE: CAMP OF SAINTS……….BREAK EUROPE – Merkels migrant crisis. Kan ses hos snaphanen.

 21. Af bent andersen

  -

  SE BEVISERNE FOR AT EUROPA TRUES AF BARBARI OG ENDELØSE RÆDSLER…
  Europa invaderes i denne tid. Man skal vist være meget ignorant for at være ligeglad med det. Se de film der dokumenterer den uhyggelige og skrækkelige trussel sydfra. THE CALAIS JUNGLE: CAMP OF SAINTS……….BREAK EUROPE – Merkels migrant crisis. Kan ses hos snaphanen.

 22. Af bent andersen

  -

  PS: Der er dem som føler sig beroliget af officielle tal, statistikker og erklæringer. Men oftest vildleder de officielle “oplysninger” mere end de vejleder. Et tal lyder f.eks. på 16 milliarder kr., mens det virkelige tal er mindst 100 milliarder kr.

 23. Af jørgen mikkelsen

  -

  De film man anbefales at se hos snaphanen, er nok de vigtigste, mest relevante og mest U-hyggelige jeg nogensinde har set. HØJAKTUELLE FILM OM EUROPAS OG DANMARKS SITUATION. Se “Something you have never seen before is now happening in Europe”. Se også CAMP OF SAINTS og BREAK EUROPE – merkels migrant crisis.

 24. Af jørgen mikkelsen

  -

  Se også hvad Donald Trump mener om merkels politik. Se video-optagelser om de blodbade, grusomheder og massehenrettelser der er foregået i islamiske stater. Se film der viser at europæerne og danskerne må vågne nu eller ende i et samfundshelvede uden lige.

 25. Af Claus T.

  -

  @Uffe Staulund
  “..sådan som jeg opfatter det, så er det den irske stat, som er skurken.”.
  Tja… der skal vel to til tango?
  Jeg tror ikke på, at man kan sætte en stopper for hverken skattesvindel eller -unddragelse ved at vente på, at det sidste skattehul i verden lukkes. Der vil altid være et Irland, Luxembourg, Panama, Lichtenstein osv.
  Derfor må og skal det også have konsekvenser for unddrageren, hvis man forsøger at knibe udenom.

 26. Af Uffe Staulund

  -

  @ Claus T,

  Apple og flere danser tango med Irland, som danser godt, smiler og holder takten.

  Jeg kan i skrivende stund ikke finde et eksempel fra det jævne liv.

  Hvad hvis EU truede Irland med eksklusion?

 27. Af Claus T.

  -

  @Uffe Staulund

  Jeg kan godt lide EU, fordi det er en konstruktion, hvor frie og uafhængige demokratier indgår aftaler, fx om selskabsbeskatning.

  Hvis der så opstår uenighed om, hvordan en aftale administreres, kan EU-kommissionen træffe en afgørelse, og hvis Irland så er uenig i afgørelsen, kan man indbringe den for EU-domstolen.
  Altså præcis på samme måde som i et hvilket som helst andet retssamfund.

  Hvis vi ikke havde EU – eller hvis Irland ikke var medlem – så ville selskaber som Apple altid kunne finde et land, der vil fungere som skattely, og vi andre vil intet kunne stille op.

 28. Af Niels Thomsen

  -

  Cla us T…… er din opfattelse af EU ikke meget naiv? Du glemmer det demokratiske underskud, de nedlagte landegrænser, importen af millioner af afrikanere, arabere, løntrykkere, kriminelle og militante, og du “glemmer” vist også udhulingen af de nationale og lokale demokratier, og de utallige ulemper der er kommet pga. fjernstyring og manglende hensyn til nationale og lokale interesser, med bl.a. arbejdsløshed til følge. (nedlagte danske togfabrikker, ubrugelige tog sydfra der ruster op, er bare eet eksempel) Se netaviserne snaphanen og den korte.

 29. Af Claus T.

  -

  @Niels Thomsen
  Hvilket demokratisk underskud?
  EU-landene er alle demokratier, og de har i fællesskab konstrueret EU, som det ser ud. Hvordan kan det være udemokratisk?
  Selvfølgelig har EU da masser af fejl og mangler. Det har Danmark også. Men derfor er der da ingen, der foreslår, at vi nedlægger Danmark?

  Og for at vende tilbage til bloggens emne: Apple-sagen er et tydeligt bevis på, at vi har brug for EU. Danmark kan ikke hamle op med giganter som Apple, Microsoft og alle de andre.
  Men EU kan, og det er vældig positivt, at EU sætter hælen i over for de groveste tilfælde.

 30. Af Carsten Høi

  -

  Den arbejdende danske befolkning er dødtrætte af EU og deres millionær-pampere, Husk
  på hvad kvinden uden empati sagde til de arme titusinder af mennesker,der faldt ud af dag-
  pengesystemet og i værste fald skulle forsørges af partneren :Sådan er det jo!! Jeg er dødtræt
  af et EU, der ikke fungerer og er til for de tusinder af højtlønnede udueliuser i Bruxelles.
  Danskerne er desværre så vant til et socialisme light samfund de sidste 60 år, at de ikke før
  nu har forstået et samfundet og systemet ikke duer. SKAT, SAS og DSB er typiske eksempler
  på hvor galt det kan gå, når man stoler på en statslig socialistisk model.For ikke at nævne den
  statslige indvandrerindustri betalt af hårdt arbejdende mennesker.
  Stå fast LA og lad os få det valg og stem på er af de nyere partier der går ind for frihed!

 31. Af Frederik Christiansen

  -

  Cla us T… EU arbejder da på at nedlægge nationalstaterne, så det passer ikke når du skriver at ingen foreslår at nedlægge Danmark. Og hvis du ikke har opdaget at EU har et demokratisk underskud, og mest er en tysk pamper-organisation der har til formål at skabe das vierte reich, så er du godt nok meget uvidende. Der er da visse fordele ved EU, men de er ubetydelige i forhold til ulemperne og ulykkerne. Men du er vel ansat som lobbyist for EU?

 32. Af Claus T.

  -

  @Frederik Christensen

  Du påstår, at EU arbejder på at nedlægge nationalstaterne. Hvad bygger du dine påstande på? Har du en kilde, fx en EU-vedtagelse eller lignende?

  Du gentager, at EU har et demokratisk underskud. Kan du fortælle, hvori underskuddet består?

  Det er fint nok at være kritisk over for EU, men det ville blive lidt mere troværdigt, hvis du var i stand til at underbygge dine påstande med kendsgerninger.

 33. Af Frederik Christiansen

  -

  Claus T…. din uvidenhed er så stor at den ikke kan afskaffes med 50, 100 eller 500 linjer. Jeg vil foreslå at du læser bøger som EU = Europas fjende, EU = Europas undergang, Opgør med indvandringsindustrien, Nordisk kriminal Reportage, Kommunismens sorte bog, Danmark ved en korsvej, osv., osv. Og se så de meget OPLYSENDE film hos snaphanen, CAMP OF SAINTS og BREAK EUROPE. Læs om vold, mord og terror i Europa, læs om nedrivningen af velfærdsstaten, læs om den voksende mistro til merkel, læs om EUs regnskaber og politik, læs om mishandling og diskrimination af danskere, se den korte avis, uriasposten og BT, eb og jp-jalving osv. Og læs om partiers totale SVIGT i berlin gskes debatter.

 34. Af Claus T.

  -

  @Frederik Christiansen

  Jeg har stillet dig to simple spørgsmål. Hvorfor kan eller vil du ikke svare på dem?

  Du må da for søren selv vide, hvorfor du mener, at EU har et demokratisk underskud, og at EU arbejder på at afskaffe nationalstaterne?
  Kom nu på banen med argumenter i stedet for beskyldninger!

 35. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt lidt om “EU-rigets” tilstand pr dags dato. EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker tale om unionens tilstand i EU-Parlamentet i Strasbourg. Man skal godt nok lede lidt for at finde artikler om emnet, men her er JP.dk versionen:

  http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE9002630/de-naeste-12-maaneder-er-afgoerende-for-europa/

 36. Af Helge Nørager

  -

  Efter 10 år som EU formand, har en Barraso, netop taget hyre som konsulent ved Goldman Sachs.
  Det er ganske som med Bjarne, der lige overså at DONG var 50 milliarder mere værd end salgspris, solgte til Goldman Sachs, og dadadad fik et job hos Goldman sachs, da minister titel forsvandt.
  Hvis nogen gerne vil brække sig i stride strømme over vores løgnagtige levebrødspolitikere, skal de dog forberede sig på ventetid ved toiletskyl, da vandforsyningen over hele EU er i krise, da millioner kaster konstant op af lede og konstant skyller deres lokum ud.

 37. Af Holger Danske

  -

  Er vi ved at få svenske tilstande i dansk politik. ??

  Hvor få flertalsbærende partier førtidsaftaler politiken før et valg – til at gælde efter et valg – og tillige hvem de regeringsbærende partier vil samarbejde med.

  Er DF bange for de Nye Borgerlige og LA. ?

  DF har været totalt udenfor indflydelse indtil nu – Tulle har vist sig at være en papirtiger uden tænder eller en “Holger Danske ” hvor kun navnet Holger står tilbage – Holger sover mens landet dagligt bliver besat af endnu flere ikke vestlige besættelsestropper.

  Hvem vækker Holger og fortæller ham at han har glemt tilnavnet ” Danske ” , ??

Kommentarer er lukket.