Skal ranglister tages alvorligt?

Af Michael Böss 23

Inden for de sidste to uger er resultaterne af to forskellige ranglister for universiteter verden over blevet offentliggjort. I går gjaldt det  den nok mest prestigefyldte af dem — den fra Times Higher Education (THE). Den placerede Aarhus Universitet som nummer 98, mens Københavns Universitet er gledet 38 plader tilbage til nummer 120.

Vi jubler i Aarhus. For på ledelsesgangene går de vældigt op i disse målinger. Og det skønt der ikke findes målinger, der viser klart, om de betyder noget.

Der er mange kriterier, der indgår i målingerne, deriblandt universitetets internationale ry. Ry er en mærkelig diffus størrelse, og der findes ikke noget mål for, hvor mange af de adspurgte i undersøgelsen, der har svaret på netop det spørgsmål, og hvad de begrunder deres svar med. Således fik Princeton University for nogle år tilbage en meget høj placering for sin Law School, dvs. sit juridiske fakultet, skønt der ikke findes noget sådant på universitetet.

Det, der først og fremmest bliver målt i disse undersøgelser, er, hvor rige de enkelte universiteter er. Derfor skal man ikke blive alt for imponeret over, at det er store, velhavende amerikanske, britiske og asiatiske universiteter, der ligger i toppen af listerne.

Målingerne er lukrative for de private forretningsforetagender, der udfører dem. Tidligere mindre og trængte aviser som US News and World Report og Times Higher Education (THE) lever i dag højt på deres ranglister, som modtager adskillige millioner “on-line visits” om måneden. Også Shanghai Universitets Academic Ranking of World Universities (ARWU) er i dag ikke længere en funktion på universitetet, men en afdeling af det private Shanghai Consulting Company. Der er altså bunkevis af penge forbundet med at lave og publicere ranglister.

Hvilken betydning har de så får de universiteter, der bliver målt og vejet?.

Listerne har formentlig størst betydning for tiltrækning af udenlandske studerende, som ofte henviser til dem, når de udspørges om deres valg af universitet. Udenlandske studerende er “big business” i flere engelsktalende lande, De kan også have betydning for tiltrækning af udenlandske forskere. Endelig bliver de brugt, når der fordeles EU midler til forskning.

Jeg har i den sidste uge fulgt med i debatten om ranglisterne i Irland, hvis universiteter i år er gledet ud af THE’s top-200. Det betragtes som lidt af en katastrofe, fordi landet derved mister kostbar prestige — som også har betydning for tiltrækning af udenlandske investeringer.Det er heller ikke godt for Irland, fordi man håber på at kunne tiltrække europæiske studerende, der efter Brexit måske vil skulle betale meget mere for at studere på et britisk universitet. 

Kritikere hævder, at faldet ud af listen skyldes regeringens besparelser i uddannelsessektoren efter finanskollapset i 2008. Og det er nok ikke helt forkert. Det er sandsynligvis også de store besparelser, der bliver gennemført på Københavns Universitet for tiden, der nu bliver afspejlet i faldet ned til nummer 120. Men det kan også skyldes alene det faktum, at nyheden om dem har spredt sig til den internationale forskerverden.

En af de ting, der måles af THE, er imidlertid antal studerende per underviser. Og det vil med sikkerhed stige med de besparelser på de videregående uddannelser, som er stillet i udsigt.

Spørgsmålet er så, om den danske regeringen synes, man skal tage hensyn til de internationale ranglister, eller om man blot trække på skuldrene af dem ud fra en konstatering af, at de i virkeligheden slet ikke måler undervisningens reelle kvalitet, men kun tal, økonomi og noget som diffust som omdømme. Man bør dog nok indstille sig på, at der vil ske et fald fra de nuværende placeringer. Det er derfor nu op til regeringen at vurdere, om det tab i prestige og udenlandske studerende, som det vil medføre, er noget, Danmark har råd til.  Og om man skal nægte at lade sin uddannelsespolitik bestemme af forholdsvis vilkårlige målinger fra udenlandske forretningsforetagender.

23 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  “Spørgsmålet er så, om den danske regeringen synes, man skal tage hensyn til de internationale ranglister, eller om man blot trække på skuldrene af dem ud fra en konstatering af, at de i virkeligheden slet ikke måler undervisningens reelle kvalitet, men kun tal, økonomi og noget som diffust som omdømme.”

  Nu er det en del af regeringens og dens parlamentariske grundlags målsætning, at vi ikke længere bør have nogen ambitioner, når det drejer sig om Danmarks placering i internationale målinger. Man mener ikke længere, at vi bør ligge i toppen.

  Hvorfor skulle det ikke også gælde vores uddannelse og forskning?

 2. Af Mich Vest

  -

  Mange af disse “undersøgelser” som vi præsenteres for, er fuldkommen latterlige og intetsigende. Men generelt rasler Danmark ned af alle ranglister over velfærd, demokrati, retssikkerhed, sundhed, infrastruktur, familiernes trivsel og meget mere. En yderst ildevarslende udvikling er i gang. I Danmark, i Sverige, i hele EU. Vi risikerer at det hele ender i det rene ragnarok. Netaviserne fortæller om overfald på overfald, om enorme forringelser, om optræk til vold, ondskab og vanvid der er helt ude af kontrol. Se de alarmerende film og nyheder på snaphanen 11. sept., se den korte og 180g/urias/BT og eb mv.

 3. Af ole hansen

  -

  VORES CIVILISATION ER UNDER ANGREB…

  De kolossale migrant-laviner fra de 50 arabiske og afrikanske lande er kun lige begyndt!!! Hvis vi ikke får andre og bedre politikere på banen, vil Danmark om forbløffende kort tid blive ranglistet på linje med de værste bananstater i verden. Vores civilisation vil bryde sammen og blive udskiftet med barbari. Hvis flodbølgerne af kulturfremmede ikke stoppes, vil fred og velfærd af pladderhumanisterne blive omdannet til krig, terror, rædsler, kaos, fattigdom og anti-velfærd. Europa vil gå under i verdenshistoriens største blodbad.

 4. Af Helge Nørager

  -

  Blev Dok1, eller et eller andet i den stil ikke lige udvalgt som verdens aller aller bedste bedste folkebibliotek, ganske vist var der en række forbehold men alligevel.
  Det fik megen omtale indtil en eller anden negativ fandt ud af at det var nok var lidt fusket med den der 1 plads.
  Så ranglister er vist ofte mest udtryk for hvem som betaler for at få lavet en rangliste 🙂

  Så er der vores famøse, meget politisk brugte 1 plads vdr. skattetryk, at vi ikke det længere betyder intet for liberale tågehorn som kan lide vores 1 plads, de er så stolte af vores 1 plads at de konstant benægter at, se virkeligheden i øjnene, og indse at vi ikke er på første pladsen.

  Men illusionen om 1 plads i skattefars tyveri af, liberale ærlige borgeres penge, er så vigtig at den konstant skal spredes af borgelige egoister med trang til løgn for at få deres vilje.

  Så jo ranglister er meget vigtige, meget meget vigtigt at liberale konstant kan kæfte op om den 1 plads i skattetryk, som er løgn.
  Og så husk lige at det er de fremmeds skyld det hele, og alle problemer bliver løst når topskatten fjernes….. not.

 5. Af Uffe Staulund

  -

  Ranglister er guf for pressen, så har de noget at skrive om og analysere, ellers ved jeg ikke hvad ranglisterne kan bruges til.

  De fattige har intet valg, de må tage det universitet, som de har råd til, de velhavende tager det universitet der passer dem.

  Christiansborg bruger ranglisten til at lave politik på. Det er lettere og mere overskueligt, end alt det andet som pressen tvinger dem til at tage stilling til.

  De firmaer, som skal bruge nyuddannede kandidater, har for fleres vedkommende deres eget filter, der sikre dem kandidater med den ‘rigtige profil’.

 6. Af Mich Vest

  -

  Ranglister tages ihvertfald meget alvorligt i regeringen og i skilsmisse-systemet. I regeringen er danskerne røget langt ned ad ranglisten, de diskrimineres nu så groft mht. boliger, jobs, velfærd, pensioner og lægehjælp mv., at danskerne er gjort til 3. rangs borgere i forhold til migranter fra Afrika og Arabien. Og i skilsmisse-systemet har mænd længe været 2. rangs eller 3. rangs overfor kvinder og børn. Se Amalie Lyhnes blog.

 7. Af P Christensen

  -

  Ranglister er relativiteter, der intet siger om kvaliteter.

  Man kan ligger i toppen og være en bundskraber,
  og vice versa.

 8. Af jørgen hansen

  -

  ET VÆRDISKRED ER I GANG…

  Noget der også er røget langt ned på politikernes ranglister, er “værdien” af et menneskeliv, værdien af familien, samfundets grundlæggende enhed, værdien af hjemmets fred, værdien af fædrelandet og civilisationen, værdien af sandhed, retfærdighed og traditioner mv. Man regner ikke mere menneskeliv for noget særligt, man værdsætter og respekterer ikke længere menneskelige og åndelige værdier. Det er som om politikerne foragter menigmand, værdierne og vælgerne, og er sunket så dybt ned i åndsformørkelse og socialistisk ideologi , at de ikke længere evner at være ansvarlige og seriøse. De er jo holdt op med at tjene folket, de vil hellere styre, udnytte, opdrage og ensrette folket. De vil hellere rage til sig eller bygge pompøse mindesmærker over sig selv, end de vil forsvare fædrelandet og folkets fremtid. Ja, de er kommet så langt ud på overdrevet at de året rundt smadrer løs på alt hvad der er bygget op i de sidste 100, 500 eller 1000 år. Ingen under 30 år bør kunne opstilles af partierne, og antallet af politiserende kvinder bør vælgerne selv sørge for at holde nede. For det er først og fremmest politik-kvinderne der har svækket og destabiliseret Danmark og Europa, og det er især dem som har ødslet hundredvis af milliarder væk på utopiske projekter som indvandring og verdensredning.

  Uhyrlige, skandaløse og perverse tilstande er på vej ind i vores land, ja, adskellige steder har de allerede spredt død og elendighed, og uden en folkelig opvågnen er Danmark færdig som gårdsanger inden længe. De fleste politikere er ligeglade og gør intet for at forsvare og beskytte Danmark og danskerne. Tværtimod svigter, bedrager og forråder de os uafbrudt. Der er opstået et sygt og skummelt miljø i politikerhøjborgen.

 9. Af Gert Olesen

  -

  Man kan frygte at jør gen han sen har ret, for EU er kørt helt af sporet og merkel og hendes bugtalerdukker fremturer. Se snaphanens ” federica mogherini will change Europe into an islamic hell” . Se også CAMP OF SAINTS plus BREAK EUROPE/merkels migrant crisis hos snaphanen den 11. sept. Film der advarer om at konflikter, krig og massedød er ved at flytte ind i vores byer.

 10. Af Gert Olesen

  -

  En politimand fortæller om hvordan pladderhumanistiske politikere udleverer kvinder og børn til grove forbrydere. Se den korte. I England er tusinder af børn blevet mishandlet af voldelige kriminelle/pædofile. De blev ofret af politisk korrekte medier og myndigheder der ikke løftede en finger for at hjælpe. Tværtimod dyssede man sagerne ned. Se snaphanen.

 11. Af bent andersen

  -

  DANMARK ER ET DEJLIGT OG YNDIGT LAND, MEN HVOR LÆNGE ENDNU??

  Hvis man betragter Danmark som sit fædreland, som sin hjemstavn og sit livsgrundlag, som sin barndomsdal, som et smukt og dejligt land, som sit fredelige og kultiverede arbejdsgrundlag, folkehjem og fristed, som familiens hyggelige og venlige hjemsted og som landet der kan være ungdommens og børnenes udgangspunkt og fremtid, så kan man ikke blive andet end trist over den kommunistiske, forrykte, nihilistiske og selvødelæggende udvikling der har fundet sted i de sidste tre-fire årtier. Først blev mænd, husmødre og kernefamilier bagtalt og lagt for had, dernæst blev vores traditioner og kultur rakket ned, og oveni blev dansksindede demokrater der ønskede at bevare Danmark som danskernes land, udsat for massive hetzkampagner om at de var racister og fascister. At ville bevare Danmark som en fredelig velfærdsstat og retsstat, blev mistænkeliggjort på alle mulige måder. Kommunister og radikale feminister forklædt som humanister dominerede medierne, debatterne og partierne, og i de senere år er det blevet tydeligt for enhver der ikke har ladet sig forvandle til en hjernevasket blind og døv ignorant, at de røde ønsker at nedbryde, ødelægge og udslette Danmark som danskernes folkehjem og fremtids land.

  I Sverige demonstrerer den daglige kriminalitet og terror hvad der sker når en land forvandles til et kommunistisk/fascistisk matriarkat. Sverige er nu et samfund i hastig opløsning, og idioti, vold, mord, lovløshed og sygdom breder sig. Politiet, forsvaret og hele retssystemet er lagt i ruiner af korrupte og kortsynede socialkammeraters og pladderhumanisters nedskæringer, og samtidig har politikerne og journalisterne foræret store dele af Sveriges områder, bykvarterer, boliger, velfærdsordninger og infrastruktur væk til arabere og afrikanere fra 75 forskellige lande. Sverige er nu et land i kaos, og forbrydelse, terror og tragedier ligger på lur overalt. Især kvinder og børn er udsat for overfald og overgreb. Se 180gr, den korte, urias og “Nordisk kriminal Reportage” mv.

  Også ude i Europa går det den forkerte vej. Se på snaphanen under den 11. september hvad frau merkel og EU har gang i. THE CALAIS JUNGLE/ CAMP OF SAINTS og BREAK EUROPE/merkels migrant crisis dokumenterer at vores civilisation risikerer at blive udskiftet med gangstervælde, barbari og jungleagtige tilstande.

  Hvis Europa, Skandinavien og Danmark ikke kommer ind på en ny kurs, vil fremtiden bestå af endeløse forringelser, forbrydelser og rædsler.

 12. Af bent andersen

  -

  rettelse: hvad der sker når ens land forvandles til et kommunistisk/fascistisk matriarkat.

 13. Af ole hansen

  -

  Nåede lige at se et indlæg hos støvring om at terrorkrig i hele Europa kan være på vej. Nu er det slettet. Støvring foretrækker “korrekte” indlæg.

 14. Af Mich Vest

  -

  Sjovt som regeringen først vil løse landets problemer i 2025, sjovt som mange debattører snakker om at om 20-30 år kan der opstå virkelig slemme tilstande i Danmark. For pokker, problemerne er her allerede, de slemme tilstande er her allerede, kriminaliteten er allerede mangedoblet, velfærds- og hospitalsskandalerne vælter frem, migranterne myldrer ind, løgnepropagandaen arbejder på fuld kraft, og hundredtusindvis af person- og familietragedier er allerede fuldbyrdet. Vågner de politiske kandestøbere aldrig op og ser den aktuelle virkelighed i øjnene?

 15. Af karsten lundgaard

  -

  En “beriger” er ved dom blevet udvist fire gange, men er her stadig. Nu har han så voldtaget og begået et røveri og et knivstik, og er blevet udvist for 5. gang. Men kan bare blive. Hvorfor interneres/fængsles han ikke til han indvilliger i at rejse ud af landet. Retssystemet gør jo grin med ofrene for migrantens forbrydelser. Hvorfor bliver grove krimminelle ikke håndfast og effektivt smidt ud eller sat i arrest allerede efter 1. udvisning?? Er vores politikere totalt uduelige? Så se dog at få annulleret de konventioner som håner al fornuft og retfærdighed. Eller blæs de skøre regler en lang march. Det gør mange lande jo allerede.

 16. Af Niels Lemche

  -

  Noget ændrer sig ikke her: ET fornuftigt indlæg om ranglister bliver snart til det sædvanlige hyænehyl over indvandringen, uden nogen som helst relation til emnet. Nu har jeg været væk i to uger, og alt er det samme.

  Der er ikke noget politikere elsker mere end ranglister, når det går opad! Men de er lige nu i fuld gang med at smadre vores uddannelsessystemer, og så går det nedad. Uha uha! det vil vi helst ignorere, og så finder de nok nogle steder, hvor de for billige penge kan købe sig lidt prestige.

  Imens løber svenskerne med det med Lunds Universitet for fuld udblæsning. Kør en tur øst for Lund og se på forskningsbyggerierne. Der er tale om virkelig mange millioner kroner (ikke bare svenske). Bondeknoldsregeringen i Danmark kan man ikke forlange for meget af.

 17. Af Gert Olesen

  -

  Ni els L har heller ikke ændret sig. NL er lige så radikal og kortsynet som før, og masse-indstrømningen og dens konsekvenser bekymrer ham ikke det fjerneste. Men dem der har oplevet dem, i form af forringet velfærd, lukkede skoler og hospitaler samt tyverier, afpresning, indbrud, hærværk, hjemmerøverier, trusler, overfald, knivstik, mordforsøg/mord, afbrændte biler, voldtægt, nedbrændte huse, vanvidskørsel, betonfliser gennem forruden osv…… for dem er “berigelsen” en kilde til konstant bekymring eller vrede. Men det kan eller vil de radikale ekstremister ikke forstå.

 18. Af Jan Petersen

  -

  Hvorfor i det hele taget rangliste nogen dansk uddannelsesinstitution?

  En overskrift på en artikel på B.dk:

  “Opråb fra gymnasielærere: Elever kan ikke læse en bog”

 19. Af Niels Lemche

  -

  GERT OLESEN, jeg troede således, at indlæggene efter reformen af blogsiden skulle relatere sig til emnet og at personangreb skulle undgås. I stedet for kommer du med et personangreb, der hverken har noget at gøre med emnet eller det, jeg skrev.

  Det er som leoparden: Det er nødvendigt med en revolution for, at alt skal blive som det var!

 20. Af Jan Petersen

  -

  Gentager iøvrigt gerne:

  Hvorfor i det hele taget rangliste nogen dansk uddannelsesinstitution?

  En overskrift på en artikel på B.dk:

  “Opråb fra gymnasielærere: Elever kan ikke læse en bog”

 21. Af Niels Lemche

  -

  Ranglisterne er faktisk er redskab, der kan få selv den mest indskrænkede politiker til at forstå, at der er noget galt, når det traditionelt højstplacerede danske universitet rasler ned ad listerne, som det sker lige nu. Men måske har de høje placeringer på listen været det unormale. Nu synker vi tilbage i middelmådighedens nirvana. Det er der heller ikke noget nyt i. Vi kunne også tale om janteloven i denne forbindelse. Kasper har på sin blog opstillet en række kriterier for at være dansk, men har måske udeladt det vigtigste: Du skal ikke tro, at du er noget, og du skal ikke tro, at du er bedre end de andre: Nivelleringens grå paradis.

  Men tillykke til Aarhus Universitet med dets førestilling på den nye liste. De gør ikke så lidt for det derovre i det jydske.

 22. Af Gert Olesen

  -

  Ni els L, når du antyder at modstandere af invasion og islamisering er hyæner (hyænehyl), så afslører du dig selv som meget radikal/radigal.

 23. Af Niels Lemche

  -

  Gert Olsen, indtil nu har jeg på de forskellige blogs ikke fundet et eneste relevant indlæg af dig i forhold til den blog, hvor du optræder. Jeg kan ikke se andet end, at du overtræder alle de regler, som blev remset op for et par uger siden som gældende for Berlingske blogs.

  Men ‘hyænehyl’ var da en god karakteristik af denne diffuse nationalromantiske hylen op om islamiseringen, som du sikkert kan finde på Nørrebro og i nord-vestkvarteret, men næppe så meget på Frederiksberg, i Gentofte og i Holte, for ikke at tale om turen op ad Strandvejen.

Kommentarer er lukket.